Over Toast Literair met Matthias Declercq

Welkom bij Davidsfonds!

Ben je op zoek naar een leuke activiteit in jouw buurt? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina vind je een overzicht van al onze activiteiten, onze laatste nieuwtjes en maak je kennis met het lokaal bestuur. Tot binnenkort!
22 jan
Aalst - Sint-Jozefscollege (Taeymanszaal)

Toast Literair met Matthias Declercq

De ontdekking van Urk.

Davidsfonds-Aalst knoopt dit jaar weer aan met de traditie: op een zondagochtend in januari klinken wij op het nieuwe jaar en luisteren naar een spreker in de literaire sfeer.Dit jaar maken wij kennis met Matthias A.R. Declercq.Neen, niet de burgemeester van Gent, maar zijn bijna-naamgenoot.

zondag 22 januari 2023 om 10:00 uur
Matthias M.R. Declercq studeerde Politieke & Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Gent, belandde op de redactie van De Morgen, en ontdekte al schrijvend voor de krant een voorliefde voor taal en verhaal, wat al gauw uitmondde in twee non-fictieboeken.
Met 'De val', waarin hij het tragische lot van een groepje wielrenners reconstrueert, werd hij tweede in de Debuutprijs 2017. Het boek leidde ook in 2021 tot een zesdelige documentaire op Canvas.
Zijn tweede boek ‘De ontdekking van Urk’ (2020) gaat over het leven in het vissersdorp Urk, vroeger een eiland in de Zuiderzee maar nu een deel van de Noordoostpolder, Flevoland.
In 2009 werd Matthias een dag naar Urk gestuurd om verslag te doen van een moordzaak. Het dorp fascineerde hem zo, dat hij tien jaar later besluit op het voormalige eiland te gaan wonen, om te doen wat indertijd niet is gelukt: doordringen tot de kern van deze voor de buitenwereld zo onbekende gemeenschap.
Declercq woont als vreemdeling in het hart van het dorp en gaat mee vissen, bidden en drinken. Stap voor stap openbaart zich de werkelijkheid. Declercq observeert een minzaam en godvrezend volk, maar ontdekt ook een schimmige en tragische wereld, met jeugdige baldadigheid, visfraude en drugs. Een wereld waarin niks is wat het lijkt.
Declercq is er in deze persoonlijke queeste in geslaagd de identiteit bloot te leggen van Nederlands schijnbaar meest gesloten en onbegrepen gemeenschap.
‘De ontdekking van Urk’ was meteen een bestseller.
Programma
10:00 onthaal en Nieuwjaarstoast
10:15 literair gesprek tussen Matthias Declercq en Etienne Bracke
11:30 Nieuwjaarsbuffet
13:00 einde
Inschrijven ten laatste op 13.01.2023, door overschrijving van bovenstaand bedrag op rekening nr.
BE32 4325 1841 2102 van Davidsfonds Aalst;
vermelden ‘Toast Literair 220123’ + aantal personen.
Meer informatie bij het Secretariaat DF-Aalst,Thérèse Rosier,
tel 0475 77 06 09.

 

Prijzen

Ticket Prijs
Aan niet leden-tarief € 75,00
leden tarief € 65,00

Info: Telefoonnummer of e-mailadres

Labels: TaalLiteratuurDiversiteitLezing1 sessieNederlands | basisgebruiker A1/A2BasiscursusRolstoeltoegankelijkActiviteitEuropaToast Literair